1 Aralık 2023 Cuma

Wyndham ile Anadolu efsanelerinin izinde

 

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR




Wyndham ile Anadolu efsanelerinin izinde

Kadim Anadolu coğrafyası, zengin tarihi kadar topraklarında bin yıllar boyunca yaşayan halkların özlemleri ve hayallerinden beslenen efsaneleriyle de dünya kültür mirasının en verimli hazinelerinden birini oluşturuyor.

Anadolu’nun tüm dünyada anlatılan ve pek çok sanat eserine de konu olan efsanelerini yerinde keşfedebilmek, ülkemizin gezginlere sunduğu çok önemli fırsatlar arasında yer alıyor. Wyndham Hotels & Resorts’un Türkiye’nin dört bir yanındaki 100’den fazla oteliyle izine düşebileceğiniz bazı hikayeleri ve bu hikayelerin geçtiği yerleri sizler için derledik.  

Karadeniz’de Amazonların ve Herakles’in izleri

Samsun denince ziyaretçilerin aklına haklı olarak şehrin Milli Mücadele’deki önemli rolü ve bölgenin yeşil doğası gelir. Şehir merkezindeki Amazon Köyü ve Müzesi, Samsun’u ziyaret edenleri bu sebeple şaşırtabiliyor. Eski Yunan mitolojisinde bahsi geçen ve günümüzde de merak ve hayranlık uyandıran Amazon kadınlarının hikayeleri, Karadeniz’in güney kıyılarında kaynak buluyor. Herodot, Amazonların Terme Çayı kıyısındaki Themiskira adlı bir şehirde yaşadığını anlatır. Themiskira’nın kalıntıları günümüze ulaşmasa da, İlkadım Batıpark’ta kurulan Amazon Köyü ve Müzesi, ziyaretçileri karşılayan görkemli Amazon Heykeli’nin yanı sıra canlandırmalarda yer alan 20'den fazla heykel, çadırlar, mağaralar ve eşyalarla bu anaerkil toplumu anlatmaya yardımcı oluyor.

Amazon hikayelerine konu olan Karadeniz illerimizden bir diğeri de Giresun. Kıyıdan yaklaşık bir buçuk kilometre açıkta bulunan Giresun Adası, Amazonların yaşadığı düşünülen bölgelerden bir diğeri olmasının yanı sıra, Altın Post Efsanesi veya bir başka adıyla Argonot Efsanesi’nin de geçtiği yerlerden biri olarak da biliniyor. Efsaneye göre aralarında Herakles’in de bulunduğu ve “Argonotlar” olarak bilinen denizci kahramanlar, sahibine Iolkos tahtında hak kazandıracak “Altın Post”u aramak için Giresun Adası'na da gelmiş. Giresun Adası, havanın elverişli olduğu zamanlarda yalnızca güzel doğası için dahi bölgenin önde gelen cazibe merkezlerinden biri haline geliyor.

Giresun’u ziyaret edecek olanlar, Giresun Adası’nın hemen karşısındaki La Quinta by Wyndham Giresun ve Giresun’un şirin sahil kasabası Piraziz'de huzurlu bir konaklama imkanı sunan Ramada by Wyndham Giresun Piraziz arasından seçim yapabilirler. Samsun merkezinde yakın zamanda açılan Ramada Plaza by Wyndham Samsun da misafirlerini zengin ve modern olanaklarla ağırlıyor.

Efsanevi Frig Kralı Midas

Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya üçgeninde yer alan Frig Vadisi, doğa tutkunları kadar tarihin izini sürenler için de bulunmaz bir hazine. Bu geniş bölgede bulunan çok sayıda mezar ve anıtın en görkemlilerinden biri, Eskişehir sınırları içinde kalan “Midas Anıtı” veya diğer adıyla “Yazılıkaya”. Friglerin bir açık hava tapınağı olarak kullandığı düşünülen bu yapı, metrelerce yüksekliğe uzanan Frigce yazıtlardan oluşuyor. Yazıtlarda, Ana Tanrıça Matar ve Kral Midas'ın isimleri okunabiliyor.

Dokunduğu her şeyin altına dönüştüğü anlatılan Kral Midas’ın izini daha yakından sürmek isteyenler, Ankara’nın Polatlı ilçesinde, Gordion Antik Kenti’nde bulunan Kral Midas Tümülüsü’nü ziyaret edebilirler. Ayrıca Büyük İskender'in, çözebilenin tüm Asya'ya hakim olacağına inanılan Gordion düğümünü kılıcıyla burada kestiği anlatılıyor.

Ramada Plaza by Wyndham Eskişehir ve Ramada Encore by Wyndham Eskişehir, Frig Yolu'na Eskişehir'den giriş yapacak olanların yolculuk öncesinde dinlenip enerji depolayabilecekleri seçenekler olarak öne çıkıyor. Afyonkarahisar'dan başlayan rotayı tercih edenler ise geceyi yeni açılan Wyndham Afyonkarahisar Thermal & Spa'da geçirebilirler. Frig başkenti Gordion’a günü birlik ziyaret düzenlemek için Türkiye’nin başkentinde konaklayacak olanların, Wyndham Ankara, Ramada by Wyndham Ankara, Days Hotel by Wyndham Ankara Çankaya ve TRYP by Wyndham Ankara Oran gibi çeşitli seçenekleri bulunuyor.

Yedi Uyurlar ve Kızkalesi

İzmir ve çevresi, Efes Antik Kenti başta olmak üzere çok sayıda müze ve ören yerine ev sahipliği yapmasıyla tarih meraklılarını cezbediyor. Öte yandan bu bölge, pek çok tanınmış efsaneye de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan birini, Selçuk ilçe merkezine kısa bir mesafede yer alan Yedi Uyurlar Mağarası’nda keşfedebilirsiniz. Roma dönemindeki baskılardan kaçan yedi Hristiyan gencin, günümüzde ziyarete açık olan mağaralarda uykuya daldığı ve 300 yıl sonra uyandığına inanılıyor.

Ramada Encore by Wyndham İzmir ve Ramada Plaza by Wyndham İzmir otelleri, ziyaretçilere şehir merkezinde konforlu konaklama olanakları sunuyor.

Yedi Uyurlar efsanesinin atfedildiği bir diğer ilimiz ise Mersin. Tarsus’a yaklaşık 13 kilometre mesafede bulunan Eshab-ı Kehf mağarası veya halk arasındaki adıyla "Ziyaret Dağı", bölgede görülmesi gereken yerler arasında.

Mersin’den Antalya’ya uzanan kıyıya 600 metre mesafedeki bir ada üzerine kurulu Kızkalesi de Mersin’de efsanelere konu olan yapılardan biri. Efsaneye göre vaktinde bölgede hüküm süren bir kral, çok sevdiği tek kızının bir yılan tarafından sokularak öleceğini bir falcıdan öğrenince kızını korumak için bu kaleyi yaptırmış, ancak kralın kızı daha sonra babasının gönderdiği bir üzüm sepeti içine gizlenen yılan tarafından sokularak hayatını kaybetmiş. 13’üncü yüz yıldan kalan bu kaleye ismini veren hikaye, Anadolu’nun dört bir yanındaki pek çok yapıyla ilişkili olarak da anlatılıyor.

Kızkalesi beldesinde yakın zamanda açılan Ramada Resort by Wyndham Kızkalesi, keşif olanaklarıyla tatili buluşturmak isteyen gezginler için ideal seçenek olarak öne çıkıyor. Şehir merkezinde konaklamayı tercih edenler ise Ramada by Wyndham Mersin’de rezervasyon yapabilirler.

2,800 yıllık bir aşk hikayesi

Van ile "efsane" kelimelerini aynı cümle içinde anınca herkesin aklına ister istemez "Van Gölü Canavarı" geliyor. Van Gölü Canavarı bölgeyi ziyaret edenlerin rehberlere en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor ve Türkiye'nin gündemine 1990'lı yıllarda yerleşen bu efsaneyle ilgili birbirinden çok farklı hikayeler dinleyebiliyorsunuz.

Van’ı ziyaret edenlerin kaçırmaması gereken bir keşif fırsatı ise tarihi MÖ 9’uncu yüz yıla uzanan Van Kalesi. Urartu medeniyetinden günümüze kalan ender yapılardan biri olan kale, bu süre içinde çok sayıda efsaneye de konu olmuş. Bu efsanelerden en bilineni, kaleyi Semiramis adındaki bir Asur kraliçesinin, topraklarını fethetmek için sefere çıktığı ve gönlünü kaptırdığı Ara adındaki genç bir hükümdarın anısına yaptırmış olduğu yönündedir.

Kenti hangi amaçla ziyaret ederseniz edin, Van Gölü’nün eşsiz manzaralarına dalıp gitmenin Van’ı ziyaret etmek için başlı başına yeterli bir tecrübe olduğunu göreceksiniz. Göl kıyısındaki Ramada by Wyndham Van, harika manzarasına ek olarak, zengin ve çeşitli fasiliteleri ile misafirlerini ağırlıyor.

Zeus'un Truva Savaşı’nı zirvesinden izlediği Kaz Dağı

Anadolu efsaneleri denince, dünyaca tanınan çok sayıda hikayenin arka planındaki Kazdağları'nı atlamak olmaz. Homeros, İlyada destanında Zeus'un Truva Savaşı'nı Kaz Dağı’nın, veya diğer adıyla İda Dağı'nın zirvesinden izlediğini anlatır.

Kazdağları’nın nefes kesen doğası, yalnızca Eski Yunanlara değil, tarih boyunca bölgeye yerleşen ve yolu buradan geçen herkese ilham vermiş. Kazdağları Milli Parkı’nın önde gelen doğal güzelliklerinden Hasan Boğuldu Göleti ve Sütüven Şelalesi de ismini böyle bir efsaneden alıyor. Anadolu’nun en hüzünlü aşk hikayelerinden Hasan Boğuldu efsanesi, yıllar içinde kitap ve film uyarlamalarıyla da halkın karşısına çıktı. Ayrıca bölgede anlatılan diğer bir hikayenin kahramanı Sarıkız’ın anısına, Kazdağları’nda her yıl doğa yürüyüşleri ve farklı etkinlikler de düzenleniyor.

Kazdağları'nda masal gibi bir ortamda dinlenmek isteyenler Ramada Resort by Wyndham Kazdağları Thermal and Spa'da rezervasyon yapabilir ve otelin bisikletlerinden kiralayarak bölgeyi keşfedebilirler.


 Wyndham Hotels & Resorts Hakkında

Wyndham Hotels & Resorts (NYSE: WH), altı kıtada ve 95’in üzerinde ülkede bulunan yaklaşık 9 bin 100 oteliyle, tesis sayısı bazında dünyanın franchise veren en büyük otel şirketidir. Wyndham, her ziyaretçiye hitap eden ve yaklaşık 858 bin odanın bulunduğu ağıyla, konaklama sektörünün hem ekonomi, hem de orta segmentinde lider bir konuma sahiptir. Super 8®, Days Inn®, Ramada®, Microtel®, La Quinta®, Baymont®, Wingate®, AmericInn®, Hawthorn Suites®, Trademark Collection®, ve Wyndham®, şirketin portföyünde yer alan 24 otel markasından bazılarıdır. Şirketin ödüllü sadakat programı Wyndham Rewards, yaklaşık 105 milyon kayıtlı üyesinin, puanlarını dünya çapında binlerce otel, resort tatil kulübü ve kiralık tatil evinde kullanmasına olanak sağlamaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen https://www.wyndhamhotels.com/en-uk  adresini ziyaret ediniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder