10 Temmuz 2015 Cuma

BUDAK’TAN TURİZM TEŞVİKLERİ ELEŞTİRİSİ..


HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR
   



BUDAK’TAN TURİZM TEŞVİKLERİ ELEŞTİRİSİ

“MÜJDECİ HÜKÜMETİN TEŞVİKLERİ ORTADA YOK”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye turizminde büyük bölümü Antalya kaynaklı olmak üzere ciddi bir daralma yaşandığını, Hükümet’in “müjde” olarak açıkladığı uçuş desteği ile kredilerin de verilmediğini söyledi. Budak, “Müjdeci hükümetin Turizm Bakanı da teşvikleri de ortada yok. Sezonun geri kalanını ve 2016 ile 2017’yi kurtarmak için teşvikler bir an önce verilmeli” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek, turizm ve EXPO 2016 Antalya Sergisi ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Basın toplantısında Budak’a,  CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ile CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş eşlik etti. Turizmin Türkiye için çok önemli bir sektör olmasına karşın, sektörü sahiplenecek bir bakan ve hükümet olmadığını vurgulayan Budak, sezon öncesinde yapılan uyarılara kulak tıkandığını ve turizmde yüzde 2.5’luk bir daralmanın ortaya çıktığını kaydetti. Budak, “Turizm Türkiye’ye 34 milyar dolar kazandıran bir sektördür. Doğrudan 600 bin dolaylı olarak 2.5 milyon kişiye iş, aş kazandıran sektördür. 54 sektörü doğrudan ilgilendiren bir sektördür. Turizmden sağlanan 34 milyar dolar olmasa, bugün Türkiye’nin en büyük sorunu olan cari açık sorunu iki kat büyürdü. Turizm böylesine bir sektör ama sahibi yok. Sezon öncesi uyarılar dinlenmediği için büyük bölümü Antalya kaynaklı olmak üzere Türkiye kaynaklı yüzde 2.5’luk bir kayıp var. Antalya’da yüzde 11 düzeyinde. Bu daralma tarım ve gıda gibi sektörleri de olumsuz etkiliyor. Türkiye ekonomisine tarım ve turizm yoluyla ciddi katkılar sağlayan Antalya’da bu iki sektörde, turizm ve tarımda ciddi bir kaos sürüyor” dedi.

-İMAJ SORUNU VAR
Turizmdeki daralmada Rusya krizinin büyük etkisi olduğunu ancak gerilemenin sadece bununla açıklanamayacağını kaydeden Budak, turizmin her türlü gelişmeden doğrudan etkilendiğini bu nedenle de aktif bir yönetim gerektiğini söyledi. Budak, “Son yıllarda Türkiye’nin bir imaj sorunu oluştu. Özellikle Gezi Parkı olaylarında uygulanan aşırı şiddet, adaletsizlikler, hukuksuzlar Türkiye’nin imajını olumsuz etkiledi. Hukukun işlemediği, adaleti olmadığı, özgürlüklerin olmadığı bir ülkeye turist gelmez. Gerileme sadece Rusya kaynaklı değil. Fransa ve İtalya’da yüzde 21, Avusturya’da yüzde 8, Hollanda yüzde 6, Belçika, Danimarka, İngiltere’den yüzde 5 kayıp var. Bunlar imajla ilgili, demokrasiyle ilgili, özgürlüklere ilgili sıkıntıların kanıtıdır” dedi. Türkiye’nin batıdan sonra doğuda da imajının bozulduğunu vurgulayan Budak, “Çin’de Uygur Türkler’ine yapılan baskılarla ilgili yaşanan olayları görüyoruz. Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı ama geç kaldı. Turistlere yönelik saldırılar, Batı’dan sonra Orta Asya ve Uzak Doğu’da da Türkiye’nin imajını olumsuz etkiledi. Özellikle Japonlar, kültüre, sanata, demokrasiye, özgürlüklere çok önem verirler” dedi.
HÜKÜMETTE MÜJDE VAR UYGULAMA YOK 
AKP iktidarının, reel ekonomi, sanayi, tarım, turizm gibi bir çok alanda paketler açıkladığını, müjdeler verdiğini ama uygulamanın olmadığını söyleyen Budak, “Ben AKP hükümetlerine müjdeci hükümetler diyorum. Müjde veriyorlar ama uygulaması yok. Turizmde böyle oldu. Rusya ve İran’dan gelecek uçaklar için Nisan-Mayıs döneminde 6 bin dolar uçuş desteği verileceği, 400 bini geçen tur operatörlerine kredi desteği vereceklerini söylediler ama bunlar ortada yok. Nisan-Mayıs dönemi bitti ama teşvikler ortada yok. Zaten Turizm Bakanı da ortada yok. Turizm politikası da ortada yok. Turizm gelirinin büyük bölümünü karşılayan Antalya’ya Kültür ve Turizm Bakanı 27 ayda iki kez gelmiş. Biri bir düğün için biri de kısa bir toplantı için” dedi.
Turizm için hala atılabilecek adımlar olduğunu, yılın geri kalan bölümünün kurtarılabileceğini vurgulayan Budak, “Turizm için hala yapılabilecek şeyler var. Mesela düşük sezon için verileceği açıklanan ancak verilmeyen uçuş desteği, yoğun sezon için sürdürülebilir. Söz verilen krediler açılabilir. Eğer bir adım atılmazsa sadece 2015 değil, 2016 ve 2017’de kaybedilebilir” şeklinde konuştu. 

-EXPO’DA SIKINTI VE ŞAİBE
Toplantıda EXPO 2016 Antalya Sergisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Budak, EXPO sergisinin Türkiye’nin kazandığı en büyük uluslararası etkinliklerden biri olduğunu, Türkiye’nin imajına ve tanıtımına büyük katkılar yapabileceğini kaydetti. EXPO’nun açılışına yaklaşık 8 ay kaldığını ancak kamuoyunda hazırlıkların yetişeceği konusunda ciddi kaygılar oluştuğuna dikkat çeken Budak, “EXPO 2016 Antalya Sergisi, Türkiye için Antalya için büyük önem taşımaktadır. Ancak başlangıçta, Antalya’nın tüm dinamiklerini kapsayan bir yapı oluşturulmadı. Bu anlayış ne yazık ki sürdürüldü. Serginin açılmasına yaklaşık 8 ay kaldı ancak ne üst ne de altyapıda hazırlıklar tamamlanamadı. Ciddi sakıntı ve şaibeler var. Bir an önce yanlıştan dönülmeli, Antalya’ya zarar verilmemelidir” diye konuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder