7 Nisan 2015 Salı

Lider yoksa, başarı da yoktur!

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR



Lider yoksa, başarı da yoktur!

İyi bir lider şanstır,
şirkete adanmış çalışanlar yaratır

AL Danışmanlık Genel Müdürü, Marka Yönetimi ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel, şirketlerde liderin önemine ilişkin şunları söyledi:
“Lider yoksa, ne kadar iyi bir takım olursa olsun olağanüstü başarılara imza atmak; zor dönemeçlerden geçmek ve fırtınadan çıkmak mümkün değildir. Lider hedefe vardıran kişidir. Zoru kolay kılan, anlaşılmayanı anlaşılır hale getiren, farklılıkları buluşturandır. Vizyonu koyan ve stratejiyi belirleyen lider; takımını da en doğru şekilde kurarak verimli çalıştırır. Tıpkı bir orkestra şefinin, bütünü birbirinden ayrı ve farklı parçaların bir araya gelmesiyle oluştuğunu bildiği gibidir. Söyleneni yapmak değil yapılması gerekeni anlamak, yapmak, yaptırmaktır liderin özelliği. İyi bir yönetici olmak için faaliyette olunan işi bilmek, anlamak uymak ve belirli kurallarla işi yönetmek yeterlidir.”

Analitiktir, sayılara hakimdir, vizyonerdir

Liderin özellikleri hakkında görüşlerini ifade eden Ayşen Laçinel, konuşmasına şöyle devam etti:
“O önce mevcudu anlar, mevcudu iyi yönetmek için kuralları eksiksiz uygular; o esnada vizyonu gerçekleştirmek için mevcut kuralların yeterli ve geçerli olup olmadığına bakar, test eder. Vizyonu gerçekleştirmek için gerekirse, organizasyonu yeniden yapılandırır. Bunun için faaliyet alanındaki işi iyi bilmek, vizyonu anlamak ve inanmak, bugünkü çalışmalarla vizyonun gerçek olup olmayacağını bilmek gerekir. Lider analitiktir, ilişki sihirbazıdır, sayılara hakimdir ve vizyonerdir.  En önemlisi de lider insan sarrafıdır. Takımdaki oyuncularını, görev tanımları gereği yetkinliklerine göre seçerken; iyi bir takım oyuncusunun, sadece işinde iyi olmasının yetmeyeceğini de bilir. Aynı zamanda, iyi bir insan da olmalıdır. Tıpkı, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı Destanındaki liderliğinde imkansızı başardığı gibi. Tıpkı, Mevlana Celaleddin Rumi ile Şems'in konuşmasında geçen; hayatının altının üstüne gelmesinden korktuğu buna karşın, hayatının daha iyi olabileceği gibi. Tıpkı, Formula-1 yarışlarındaki muhteşem takım çalışması performansındaki gibi. İyi bir lider, büyük şanstır, şirkete adanmış çalışanlar yaratır. Ne mutlu iyi liderlerin kılavuzluk ettiği şirketlere! Ne yazık kılavuzu karga olanlara!” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder