21 Nisan 2015 Salı

Turizm sektöründeki ‘telifli fotoğraf’ sorunu da ortadan kalkıyor…

HABER MERKEZİ-ARTİNŞİRİNPINAR



Turizmde telifli fotoğraf sorunu aşılıyor…
Baharın gelmesi, havaların ısınması ve doğanın canlanması ile birlikte turizm sektöründe de hareketlenmeler başladı. İller ve ilçeler turizm değerlerinin tanıtılmasına hız verdi ve tanıtımın en önemli ayağı olan fotoğraf çekimleri başladı…
Türkiye’de birçok il ve ilçe turizm değerlerini tanıtmak için fotoğraf çalışmaları yaptırıyor. Geçtiğimiz yıllarda turizm değerlerini oyuncular eşliğinde fotoğraflayan Ordu, Giresun, Sivas ve Bilecik illeri ile Biga ve Hizan ilçeleri yaptıkları başarılı çalışmalarla sıkça gündeme geldi.
Profesyonel fotoğrafçılar ve oyuncular eşliğinde gerçekleştirilen çekimler sonucu elde edilen telifli fotoğraflar web siteleri, PR çalışmaları, afiş ve broşür çalışmaları gibi çok sayıda tanıtım mecrasında kullanıldı ve büyük bir beğeni topladı.
Noma Pozitif firması tarafından tamamen ‘turizm konsepti’ ile  yapılan bu fotoğraf çekimleri ile birlikte turizm
sektöründeki ‘telifli fotoğraf’ sorunu da ortadan kalkıyor…
İllerin markalaşması konusunda yaptığı çalışmalarla bilinen Yrd. Doç. Dr.Metin Çelik bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na fotoğraf verildiğinde telif hakkı var mı, yok mu diye sorulur. Birçok ilde yapılan fotoğraf çekimlerinde telif hakkı bulunmadığı için o fotoğraflar her yerde kullanılamıyor. Noma Pozitif bu sorunu çözdü. Çekimlerde kullanılan bütün oyunculardan da telif hakkı alınıyor ve işin sonunda telif sorunu olmayan fotoğraflar teslim ediliyor. Hal böyle olunca bu fotoğraflar Türkiye’nin tanıtımda da kullanılabiliyor.” dedi.
Sezonun ilk ‘turizm konseptli ve telifli’ fotoğraf çekimleri Karaman’da başlıyor
Geçen sezon yaptıkları fotoğraf çalışmalarının ardından birçok il ve ilçeden yeni talepler Noma Pozitif, sezonun ilk fotoğraf çekimini Karaman’da gerçekleştirdi. Çalışmalarına start veren firma, çekimin ilk ayağı olan saha çalışmasına başladı. Bunun için bölgeye giden Saha Sorumlusu Haki Ceylan Karaman’ın turizm değerlerini tespit etme ve turistik mekanlarında kullanılacak oyuncuları belirleme çalışmalarına başladı. Saha çalışması hakkında bilgi veren Ceylan, “Bir ilin turizm değerlerinin fotoğraflanmasında saha çalışması büyük önem taşır. Biz fotoğraf çekimlerine başlamadan önce çekim yapılacak olan yerleri belirleriz, o mekanlarda kullanılacak oyuncuları tespit ederiz, gerekli bütün hazırlıkları da yaptıktan sonra fotoğrafçı arkadaşlarımızı davet eder ve çekimlere başlarız.” Şeklinde konuştu.
Daha önce gerçekleştirdikleri fotoğraf çalışmalarının turizm camiasında büyük bir yankı uyandırdığını belirten Noma Pozitif’in sahibi Sami İşleker ise, turizm değerlerinin tanıtımında fotoğrafın çok önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaparak, bu alanda gerçekleştirilmesi gereken çalışmaların niteliği ile ilgili şunları söyledi; “Türkiye’nin her tarafı bir cennet ve sayısız turizm çeşidi söz konusu. Buna rağmen turizmde istediğimiz yerde değiliz bunun temel nedenlerinin başında ise yanlış veya eksik tanıtım faaliyetleri geliyor. Turizmde tanıtımın birçok ayağı var ancak bunun en önemli ayağı fotoğraf çekimi olduğunu düşünüyorum. Fotoğraf nerdeyse bütün tanıtım faaliyetlerinde kullanılıyor, dolayısıyla fotoğraf çalışmasının doğru yapılması gerekiyor. İşte biz de tam da bundan hareketle yola çıktık ve tamamen ‘turizm konseptli’ fotoğraf çalışmaları yaptık. Ordu, Giresun, Sivas ve Bilecik illeri ile Biga ve Hizan ilçelerinde yaptığımız oyunculu ‘turizm konseptli’ fotoğraf çalışmalarımız büyük bir beğeni topladı ve yeni talepler almaya başladık. Çalışma yaptığımız yerlerin turizmine önemli katkılarımız
oldu ve bundan ötürü büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Bundan sonra da aynı kalitede çalışmalar yaparak hem il ve ilçelerimizin hem de ülkemizin turizmde daha iyi yerlere gelmesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Saha çalışması ve oyuncu tespitinden sonra Karaman’ın turizm değerleri, Türkiye’nin önde gelen fotoğrafçıları tarafından fotoğraflandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder